computer quiz by home tuition in hyderabad

1. The ascending order of a data hierarchy is -----------
a) Bit-byte-record-field-file-database
b) Byte-bit-field-record-file-database
c) Bit-byte-field-record-file-database
d) Byte-bit-record-file-field-database
e) None of these.

2. A spiral shape track formatting is present in ………
a) Floppy Disk
b) Optical Disk
c) Hard Disk
d) Half-inch Tape Cartridge
e) None of these

3. Which of the following groups contains graphical file extensions?
a) JPG, CPX, GCM
b) GIF, TCF, WMF
c) TCP, JPG, BMP
d) JPG, GIF, BMP
e) None of these

4. VPN stands for -------
a) Virtual Personal Network
b) Very Private Network
c) Virtual Private Network
d) Vicious Personal Network
e) None of these

5. Which of the following is true about Dial-up internet access?
a) It utilizes the existing telephone services
b) It uses a router for security
c) It utilizes the broadband technology
d) Modem speeds are very fast
e) All of the above

6. If a memory chip is volatile, it will .......
a) explode if exposed to high temperatures
b) lose its contents if current is turned off
c) be used for data storage only
d) be used to both read and write data
e) None of these

7. During the ____________ operation, the control unit determines what the program is telling the computer to do.
a) fetch
b) execute
c) decode
d) arithmetic
e) None of these

8. A plotter is ---------
a) An input device to produce good quality graphics
b) An output device to produce drawings and graphics
c) A fast output device using camera lenses
d) All of the above
e) None of these.

9. Which of the following is a graphical package?
a) CorelDraw
b) MS-Excel
c) MS-Word
d) all of the above
e) Noneof these

10. MICR is exclusively used in -------------
a) Libraries
b) Super markets
c) Stock markets
d) Banking Industry
e) None of these

Answers:
1. c
2. b
3. d
4. c
5. a
6. b
7. c
8. b
9. a
10. d


Reasoning matrial by home tuition hyderabad


1.A cistern has 3 pipes A, B and C. A and B can fill it in 3 hours and 4 hours respectively while C can empty the completely filled cistern in 1 hour. If the pipes are opened in order at 3, 4 and 5 p.m. respectively, at what time will the cistern be empty?
(1) 6 : 15 p.m. 
(2) 7 : 12 p.m
(3) 8 : 12 p.m. 
(4) 8 : 35 p.m. 
(5) None of these

2.A steamer goes downstream from one port to another in 4 hours. it covers the same distance upstream in 5 hours. if the speed of stream is 2 km/hr., the distance between the two ports is 
(1) 50 km  
(2) 60 km 
(3) 70 km
(4) 80 km  
(5) None of these

3.In an alloy, zinc and copper are in the ratio 1 : 2. In the second alloy, the same elements are in the ratio 2 : 3. In what ratio should the two alloys be mixed so that the resultant alloy contains zinc and copper in the ratio 5 : 8, 
(1) 3 : 10  
(2) 3 : 7  
(3) 10 : 3
(4) 7 : 3  
(5) None of these

4.Mr. NileshAgrawal opened a workshop investing Rs. 40,000. He invested additional amount of Rs. 10,000 every year. After two years his brother Suresh joined him with an amount of Rs. 8,5000. Thereafter Suresh did not invest any additional amount. On completion of four years from the opening of workshop they earned an amount of Rs. 1,95,000. What will be Nilesh’s share in the earning? 
(1) Rs. 85000 
(2) Rs.1,10,000 
(3) Rs. 1,35,000
(4) Rs. 95,000 
(5) None of these

5.A tradesman, who was selling one kind of tea at Rs. 96 per kg with a loss of 20% and another kind at Rs. 140 per kg with a gain of 25%, mixes the two together in equal ratio. He sells the mixed tea at Rs. 174 per kg. his gain is 
(1) 50%  
(2) 45% 
(3) 30%
(4) 25%  
(5)  None of these

Directions (6-10): The questions given below contain two statements giving certain data. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for answering the question? Mark answer–
(1) If statement I alone is sufficient but statement II alone is not sufficient.
(2) If statement II alone is sufficient but statement I alone is not sufficient.
(3) If each statement alone (either I or II) is sufficient.
(4) If statement I and II together are not sufficient.
(5) If both statement together are sufficient, but neither statement alone is sufficient.

6.The total marks obtained by A, B, C and D in Science are 200. How many marks did A obtain?
I. The marks obtained by A is one-third of the total marks obtained by B, C and D.
II. The average marks obtained by B and C is 10 more than the marks obtained by D.

7.The area of a rectangle is equal to area of a circle. What is the length of rectangle?
I. The diameter of the circle is 28 cm.
II. The breadth of the rectangle is 24 cm.

8.What is the ratio of boys to girls in a class?
I. The number of girls in the class is 3 less than half the number of boys.
II. The number of girls in the class is 2/5th of number of boys.

9.How much distance did the train cover?
I. The average speed of train is 40 km/hr.
II. During its 8 hours journey it runs 3 hours at 75 km/hr. and 5 hours at 45 km/hr.

10.Raman, Gagan and Niliesh together started a business. What is the share of Gagan in the earned profit?
I. The ratio of amount invested by Raman, Gagan and Niliesh is 2 : 4 : 7.
II. The share of NIliesh in the profit is Rs. 8750.
1.    A top Indian origin lawyer has been named as Vice-Chairman of the Paris based International Chamber of Commerce Commission (ICC) on Corporate Responsibility and Anti-corruption. Name the lawyer ____?
1.Kavinder Singh
2. Rajhesh Mohan
3.Davinder Singh
4.Harimohan Singh
5. None of these
Ans. Davinder Singh

2. Wipro has made an announcement to buy which of the following business in the US for $460 million (Rs.3150 crore)?
1. HealthCare
2. HealthPlan Service
3.HealthPlanning
4. Healthy-Wealthy
5. None of these
Ans. HealthPlan Service

3. India launched its 1st Deworming Day on which of the following date?
1.10th February
2. 12th February
3. 18 December
4. 10 December
5. None of these
Ans. 10th February

4. The world's largest solar plant was launched in the Souss-Massa-Drâa area in which country?
1. Luanda
2. Japan
3. Russia
4.Morocco
5. None of these
Ans. Morocco

5. Who has recently been assumed the charge as Secretary, Railway Board?
1. Mr. VinodVerma
2. Mr. R K Verma
3. Ravi Shankar Soni
4. MK Mani
5. None of these
Ans. Mr. R K Verma

6. The 6th National Science Film Festival & Competition (NSFF) has begun at which places?
1. Hyderabad
2. Pune
3.Mumbai
4. Chennai
5. None of these
Ans. Mumbai

7. Lance NaikHanamanthappa, who had been battling for life at the Army’s Research & Referral hospital, breathed his last on Today morning. He belongs to which of the following regiments?
1. 24thThe Parachute Regiment
2. 19th madras regiment
3. 25thDogra regiment
4. 20thmahar regiments
5. None of these
Ans. 19th madras regiment

8. The Union government has planned to set up the country’s first-ever Aviation Park in which of the following States?
1. Uttar Pradesh
2. Karnataka
3. Maharashtra
4.Gujarat
5. None of these
Ans. Gujarat

9. India has ranked 37 out of 38 countries for its intellectual property rights environment in the annual IP index released by the United States Chamber of Commerce (USCC) with only Venezuela scoring lower. Which Country ranked first in this rank?
1.USA
2. Iceland
3. UK
4. South KoreaS
5. None of these
Ans. USA

10. The National Wildlife Action Plan (NWAP) 2017-2031 unveiled by the environment ministry accords special emphasis to rehabilitation of threatened species of wildlife while conserving their habitats which include inland aquatic, coastal and marine eco-systems. The committee of The National Wildlife Action Plan (NWAP) headed by?
1.Shri K C Kala
2. Rameshwar Singh
3.Shri J C Kala
4.Lalita Rani
5. None of these
Ans.Shri J C Kala

11. India Australia Energy Security dialogue held at which places?
1. Hyderabad
2. Canberra
3. Perth
4. Jaipur
5. None of these
Ans. Canberra

12. Which country will host the final of the Women's Cricket World Cup in 2017, the ICC has announced recently?
1. UK
2. USA
3.Lord's
4. Brazil
5. None of these
Ans. Lord's

13. Cisco Systems Inc recently acquired which of the following __________, a start-up that connects devices such as cars and medical devices to the Internet, for $1.4 billion.
1.Emissary
2. Equidate
3.TrueFacet
4.Jasper Technologies Inc.
5. None of these
Ans. Jasper Technologies Inc.

14. Who has recently been appointed as the president of the South Asian Wrestling Federation (SAWF)?
1.BrijbhushanSharan Singh
2. Amit Sharma
3. Rajeev Gupta
4. Rishi Soni
5. None of these
Ans. BrijbhushanSharan Singh

15.  First-ever global maritime summit in April 2016 is going to be held at which places?
1. Nepal
2. China
3.India
4. Russia
5. None of these
Ans. India

home tuitions in hyderabad latest statement and conclusion quiz

Directions (6-10): In each of the following questions two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (I) and (II). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. Give answer:
a) if only conclusion I is true.
b) if only conclusion II is true.
c) if either conclusion I or conclusion II is true.
d) if neither conclusion I nor conclusion II is true.
e) if both conclusions I and II are true.

6. Statements: All table are desk.
Some desk are chair.
Conclusions:
I. Some chair are table.
II. All table are chair.
Answer-d

7. Statements:
Some pagal are mad.
No mad is cool.
Conclusions:
I. Some pagal are cool.
II. No pagal is cool.
Answer-c

8. Statements:
Some hot are yak.
Some bold are hot.
Conclusions:
I. Some hot are bold.
II. Some bold are yak.
Answer-a

9. Statements:
All the stairs are ball.
Some zebra are ball.
Conclusions:
I. Some ball are stairs.
II. No stairs is a zebra.
Answer-a

10. Statements:
Some shop are malls.
Some malls are roof.
Conclusions:
I. All shop are roof.
II. Some roof are shop.
Answer-d